In de natuur
Wilde honden en wilde katachtigen eten niet het voedsel, dat uw huishond of huiskat eet. Door het verscheuren en “knippen” van de prooi, wordt het gebit mechanisch gereinigd. Ze “poetsen” als het ware automatisch hun tanden en kiezen. Uw hond en kat hebben daarom meer kans op tandplaque, tandsteen en cariës.
Slechte adem
Wij besteden veel aandacht aan het gebit van uw dier om meerdere redenen; als het schoon en gezond is kan uw hond of kat pijnvrij en smakelijk eten.
Door de tanden en kiezen tandsteenvrij te maken ontwikkelt uw dier geen gingivitis (tandvleesontsteking) . Gingivitis ondergraaft de wortels- net als bij mensen- en geeft met tandplaque ook een nare “adem” uit de bek. Een permanente ontsteking met veel bacteriën heeft bovendien als risico dat de hartkleppen, nieren, gewrichten of andere organen worden aangetast! Een gezond gebit betekent dus ook een betere algemene gezonfheid
Check up
Bij de jaarlijkse check-up wordt het gebit bekeken. Als het nodig is, bespreekt de dierenarts met u de mogelijkheden van gebitsreiniging c.q. gebitssanering. Het schoonmaken van het gebit gebeurt onder een roesje en vooraf -afhankelijk van de gesteldheid van uw dier- doen we eerst een preanaesthetisch bloedonderzoek in verband met de narcose. Het gebit wordt met een “scaler” schoongetrild en hierna mechanisch gepolijst; zodat nieuwe tandplaque minder snel zal hechten.
Na de gebitsreiniging neemt de assistente met u een plan door om de tanden en kiezen zo lang mogelijk schoon te houden. Dit is echt maatwerk en hierna kunnen u en uw hond of kat lekker lang genieten van een fris gebit!
Gebitsextracties
Soms is het gebit zo slecht dat er tanden of kiezen verwijderd moeten worden; dit kan een hele klus zijn, met name bij katten. Dit is een ingreep die onder algehele verdoving plaatsvindt; pijnstilling en medicatie na afloop zijn onmisbaar. Wij geven vooraf aan wat de kosten zijn.
Totale gebitsextractie
Sommige katten hebben last van het zeer vervelende stomatitis-gingivitis complex. Het eigen immuunsysteem valt de tanden en kiezen aan. Deze dieren hebben continue ontstoken tandvlees, wat zich nog verder kan uitbreiden in de mondholte. Bij de ernstigste gevallen is het enige dat helpt om alle elementen (behalve de hoektanden) te verwijderen. Dit beschouwen wij als een stevige ingreep, welke onder algehele narcose gebeurt met extra bewaking.
Na ongeveer 14 dagen is het tandvlees herstelt en kan uw kat zelfs weer harde brokken eten. We gebruiken hiervoor een professionele tandartsen-opstelling en de extracties worden gedaan door ervaren, geschoolde dierenartsen.
Tarieven
De kosten voor een gebitsanering kunt u op onze tarievenpagina vinden.