TPLO operatie – vanaf €1750
TPLO is een high-tech methode om een gescheurde kruisband te stabiliseren. Wij gebruiken alleen de beste implantaten, op dit moment de nieuwe titanium platen van Leibinger.
Chirurgie voor Dieren Woerden
0348 41 41 14 | |
orthopedie@kliniekvoordierenwoerden.nl | |
Terschellingkade 3 3446 BK Woerden |
|
Ma-vr 7:30 -15:00 |
De voorste kruisband
De voorste kruisband is een van de kniebanden. Het is een soort pees binnen in het kniegewricht, die erg belangrijk is voor de stabiliteit. Helaas kan hij scheuren door een gekke beweging, of zoals meestal, door degeneratie. Hierbij wordt de kruisband geleidelijk zwakker en zwakker, terwijl hij beetje bij beetje begint te scheuren tot hij het helemaal begeeft. Vaak is dat ook pas het moment dat uw hond blijvend kreupel gaat lopen.
Een kapotte voorste kruisband leidt tot een aantal problemen:
- Pijn en mankheid.
- Arthrose. Dit komt door de stoffen die uit de kapotte kruisband lekken.
- Instabiliteit. Bij een volledige ruptuur kan het scheenbeen tot wel 1.5 cm naar voren glijden.
- Schade aan meniscus. Als gevolg van deze instabiliteit kan de binnenste (mediale) meniscus scheuren en/of klem komen te zitten. Dit geeft nog meer pijn en de knie kan soms niet goed meer bewegen.
De diagnose
Vrijwel elke hond met een gescheurde kruisband is mank, al komen we zo nu en dan bikkels tegen die bijna niets laten merken. De diagnose wordt door ons gesteld door te kijken en te voelen. Het kniegewricht is in meer of mindere mate pijnlijk, overvuld en verbreed.
Bij volledige rupturen kan d.m.v. bepaalde grepen de instabiliteit aangetoond worden. Honden met een gedeeltelijke scheur hebben dat minder opvallend.
Rontgenfoto’s worden vaak ook gemaakt, maar vooral om te kijken of er niet nog andere heftige problemen spelen, om de berekeningen voor de operatie te maken en om een inschatting te maken van de arthrose.
TPLO-operatie
Bij een gescheurde voorste kruisband moet er vrijwel altijd geopereerd worden. Een van de mogelijkheden is de TPLO. Dit staat voor “Tibial Plateau Leveling Osteotomy”.
Tibia plateau = het plateau/gewrichtsvlak van het scheenbeen. De bodem van de knie als het ware.
Leveling = gelijk maken (dat slaat op de hoek van het tibiaplateau).
Osteotomy = zagen van het bot.
Hoe werkt dit dan? Het tibiaplateau van een mens is vrijwel plat. Bij de hond is dit plateau steiler, namelijk 20° – 30° (zie afbeelding A). Dit leidt ertoe dat een deel van de krachten op de knie naar voren gericht zijn. Het dijbeen glijdt van het plateau af. Bij een TPLO wordt het tibiaplateau rechtgezet (tussen 0° en 5°, zie afb. B), waardoor het gewricht stabiel is en er geen voorste kruisband meer nodig is. Het is een wetenschappelijk zeer goed onderbouwde methode met een goede prognose.
Op een rontgenfoto ziet dat er zo uit:
Foto 1 = De pre-operatieve planning. Foto 2 = De knie na de operatie. Foto 3= De knie van de voorkant gezien.
Alternatieven voor TPLO
Bij kleine hondjes (en katten) kan de Flo teugel gebruikt worden. Bij jonge honden is de TTA Rapid een alternatief. Het tibiaplateau mag dan echter niet te steil zijn en er mag geen neiging tot patellaluxatie zijn (te losse knieschijf). Uit onderzoek blijkt dat de TPLO gemiddeld net beter is dan de TTA.
De revalidatie
Pijnstilling? De eerste tijd krijgt uw hond behalve de normale pijnstillers ook morfine-achtige pijnstillers.
Verband? Direct na de operatie wordt er ook een drukverband aangelegd. Dit helpt tegen zwelling en pijn. Na 3 dagen is dat verband niet meer nodig en wordt het verwijderd.
Bench? Uw hond mag binnenshuis loslopen en hoeft niet in een bench, mits hij rustig aan doet. Heeft u andere (drukke) honden dan is loslopen niet altijd verstandig. We bespreken dit op de dag van de operatie verder met u.
Beweging? De eerste 10 dagen is het uitlaten zeer beperkt: dicht bij huis poepen en plassen, dan weer naar binnen. Na 10 dagen zien wij uw hond weer voor controle. De hechtingen worden verwijderd en we bespreken wat hij of zij vanaf dat moment wel en niet mag. Meestal kunt u daarna in 7 weken tijd de beweging opbouwen van 5 min tot 15 min lopen per keer. Uw hond mag al die tijd nog steeds niet rennen, springen en spelen met andere honden. Uitlaten moet aan de lijn. Na 8 weken is de eindcontrole. Dan maken we ook een röntgenfoto om te zien of de implantaten nog goed zitten en of de genezing voltooid is.
Fysiotherapie? Dit verschilt per geval. De eerste 3 dagen mag u in ieder geval de knie koelen met cold packs en dergelijke. Soms is het mogelijk dat u na 10 dagen begint met “passieve bewegingen”. Dit komt erop neer dat u hond rustig ligt, met zijn geopereerde been boven, en u zijn knie voorzichtig buigt en strekt. “Actieve fysiotherapie” komt later, afhankelijk van hoe het gaat met uw hond.
De kosten
Wij rekenen een vaste prijs, ongeacht hoe lang of kort de operatie precies duurt, zodat u vooraf weet wat het hele traject kost. Ook voor de nazorg geldt een vaste prijs.
Onderaan de prijslijst is gespecificeerd wat er allemaal onder de standaard nazorg valt.
Heeft uw hond een gescheurde knieband? Bel ons:
Recensies
Wij zullen altijd ons uiterste best doen om uw dier zo goed mogelijk te helpen.
Marco Goede kliniek met veel zorg voor dieren en hun welzijn. Alex van Kalken Vandaag, zaterdag 4 januari, met onze hond Timmy naar de dierenkliniek in Woerden geweest. Eén van de weinige dierenartspraktijken die op zaterdag open zijn. We werden erg goed geholpen, zowel aan de balie als door dierenarts Tobias. Hij toonde zich erg deskundig en betrokken. Al wist hij ook niet zeker wat Timmy precies mankeert, hij kon in elk geval een aantal mogelijkheden uitsluiten. Dat stelde ons gerust, ook al is Timmy nog niet opgeknapt. Ook de prijzen zijn alleszins redelijk - en dat voor een zaterdag. Wij bevelen deze kliniek daarom van harte aan. It's Time To Chill Toppers!!! Jullie werk wordt gewaardeerd, ga zo door! 🫶🏽 Peter Sanders Prima ervaring met deze kliniek, operatie knie van onze onstuimige pup van 7 maanden, absoluut goed overwogen en onderbouwd om te kijken of het zonder operatie zou kunnen, helaas was de conclusie dat een operatie de beste keus was, anders zou hij er zijn hele leven last van houden, zijn goed begeleid in het hele proces. Eindcontrole en foto was prima en onze pup vliegt weer door het huis en rent de trappen op of er nooit wat was gebeurd. Dus de operatie is geslaagd, was 6 weken intens , maar dat vergeet je snel. Het prettige van deze kliniek vonden wij de betrokkenheid en oprechtheid en de all-in prijs... Leo Meijer Goede kliniek, normale prijzen en goede zorg Rinus Vis Kira onze cattle dog heeft een TPLO gehad, is uitstekend geslaagd. We zijn nu nog bezig met revalideren, gaat heel goed. Wij zijn heel blij met de goede begeleiding, en zeer gelukkig met het voorlopig behaalde resultaat. Zoals het er nu uit ziet wordt onze hond weer helemaal goed. Bedankt dierenarts praktijk Woerden. Ruud Munstermannn We zijn erg goed ondersteund in het afscheid nemen van ons 12jarige Markiesje Cala. DA Tjebbe kwam bij ons thuis voor deze laatste handeling. We hebben hem ervaren als kundig, rustig en betrokken. Ook de weg naar dit moment toe werd door hem goed begeleid en er was begrip voor ons standpunt dat behandeling wel tot enige levensverlenging kan leiden maar niet altijd de kwaliteit van een hondenleventje ten goede komt. Ruud Münstermann & Lisa van der Weide
Contact opnemen
Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? Bel dan 0348-41 41 14. Mailen mag ook, via ons contactformulier. Tot ziens!
info@kliniekvoordierenwoerden.nl 0348 - 41 41 14 |
|
Amsterdamlaan 1 3446 AK Woerden |
Over de
dierenkliniek
Kliniek voor Dieren Woerden is een ambitieuze dierenartsenpraktijk voor gezelschapsdieren. Wij streven ernaar de best passende behandeling voor uw hond, kat, konijn of knaagdier aan te bieden. Met meer dan 30 jaar ervaring en een enthousiast team met actuele kennis en moderne apparatuur helpen wij u uw huisdier(en) fit en gezond te houden.