TPLO operatie – vanaf €1700

TPLO is een high-tech methode om een gescheurde kruisband te stabiliseren. Wij gebruiken alleen de beste implantaten, op dit moment de nieuwe titanium platen van Leibinger.

De voorste kruisband

De voorste kruisband is een van de kniebanden. Het is een soort pees binnen in het kniegewricht, die erg belangrijk is voor de stabiliteit. Helaas kan hij scheuren door een gekke beweging, of zoals meestal, door degeneratie. Hierbij wordt de kruisband geleidelijk zwakker en zwakker, terwijl hij beetje bij beetje begint te scheuren tot hij het helemaal begeeft. Vaak is dat ook pas het moment dat uw hond blijvend kreupel gaat lopen.

Een kapotte voorste kruisband leidt tot een aantal problemen:

  • Pijn en mankheid.
  • Arthrose. Dit komt door de stoffen die uit de kapotte kruisband lekken.
  • Instabiliteit. Bij een volledige ruptuur kan het scheenbeen tot wel 1.5 cm naar voren glijden.
  • Schade aan meniscus. Als gevolg van deze instabiliteit kan de binnenste (mediale) meniscus scheuren en/of klem komen te zitten. Dit geeft nog meer pijn en de knie kan soms niet goed meer bewegen.

 

De diagnose

Vrijwel elke hond met een gescheurde kruisband is mank, al komen we zo nu en dan bikkels tegen die bijna niets laten merken. De diagnose wordt door ons gesteld door te kijken en te voelen. Het kniegewricht is in meer of mindere mate pijnlijk, overvuld en verbreed. Bij volledige rupturen kan d.m.v. bepaalde grepen de instabiliteit aangetoond worden. Honden met een gedeeltelijke scheur hebben dat minder opvallend. Rontgenfoto’s worden vaak ook gemaakt, maar vooral om te kijken of er niet nog andere heftige problemen spelen, om de berekingen voor de operatie te maken en om een inschatting te maken van de arthrose.

TPLO-operatie

Bij een gescheurde voorste kruisband moet er vrijwel altijd geopereerd worden. Een van de mogelijkheden is de TPLO. Dit staat voor “Tibial Plateau Leveling Osteotomy”.

Tibia plateau = het plateau/gewrichtsvlak van het scheenbeen. De bodem van de knie als het ware.

Leveling = gelijk maken (dat slaat op de hoek van het tibiaplateau).

Osteotomy = zagen van het bot.

Hoe werkt dit dan? Het tibiaplateau van een mens is vrijwel plat. Bij de hond is dit plateau steiler, namelijk 20° – 30° (zie afbeelding A). Dit leidt ertoe dat een deel van de krachten op de knie naar voren gericht zijn. Het dijbeen glijdt van het plateau af. Bij een TPLO wordt het tibiaplateau rechtgezet (tussen 0° en 5°, zie afb. B), waardoor het gewricht stabiel is en er geen voorste kruisband meer nodig is. Het is een wetenschappelijk zeer goed onderbouwde methode met een goede prognose.

Op een rontgenfoto ziet dat er zo uit:

Foto 1 = De pre-operatieve planning. Foto 2 = De knie na de operatie. Foto 3= De knie van de voorkant gezien.

Alternatieven voor TPLO

Bij kleine hondjes (en katten) kan de Flo teugel gebruikt worden. Bij jonge honden is de TTA Rapid een alternatief. Het tibiaplateau mag dan echter niet te steil zijn en er mag geen neiging tot patellaluxatie zijn (te losse knieschijf). Uit onderzoek blijkt dat de TPLO gemiddeld net beter is dan de TTA.

De revalidatie

Pijnstilling? De eerste tijd krijgt uw hond behalve de normale pijnstillers ook morfine-achtige pijnstillers.

Verband? Direct na de operatie wordt er ook een drukverband aangelegd. Dit helpt tegen zwelling en pijn. Na 3 dagen is dat verband niet meer nodig en wordt het verwijderd.

Bench? Uw hond mag binnenshuis loslopen en hoeft niet in een bench, mits hij rustig aan doet. Heeft u andere (drukke) honden dan is loslopen niet altijd verstandig. We bespreken dit op de dag van de operatie verder met u.

Beweging? De eerste 10 dagen is het uitlaten zeer beperkt: dicht bij huis poepen en plassen, dan weer naar binnen. Na 10 dagen zien wij uw hond weer voor controle. De hechtingen worden verwijderd en we bespreken wat hij of zij vanaf dat moment wel en niet mag. Meestal kunt u daarna in 7 weken tijd de beweging opbouwen van 5 min tot 15 min lopen per keer. Uw hond mag al die tijd nog steeds niet rennen, springen en spelen met andere honden. Uitlaten moet aan de lijn. Na 8 weken is de eindcontrole. Dan maken we ook een röntgenfoto om te zien of de implantaten nog goed zitten en of de genezing voltooid is.

Fysiotherapie? Dit verschilt per geval. De eerste 3 dagen mag u in ieder geval de knie koelen met cold packs en dergelijke. Soms is het mogelijk dat u na 10 dagen begint met “passieve bewegingen”. Dit komt erop neer dat u hond rustig ligt, met zijn geopereerde been boven, en u zijn knie voorzichtig buigt en strekt. “Actieve fysiotherapie” komt later, afhankelijk van hoe het gaat met uw hond.

De kosten

U vindt hier onze tarieven. De bedragen zijn all-in normale nazorg, zodat u vooraf weet wat het hele traject kost. Onderaan de prijslijst is gespecificeerd wat er allemaal bij de prijs in zit.

Heeft uw hond een gescheurde knieband? Bel ons (0348- 41 41 14)

De resultaten

De prognose van een TPLO operatie is goed.

Onze orthopeden en assistentes zijn ervaren en getraind. En belangrijker nog: erg gedreven om het allerbeste resultaat te bereiken voor uw huisdier! Hieronder een impressie van de mening van andere huisdiereigenaren.

Kliniek voor dieren Woerden
4.7
Gebaseerd op 408 beoordelingen
powered by Google
jolanda de Hoogjolanda de Hoog
10:06 05 Jun 22
Onze friese stabij genaamd Luca is een aantal maanden geleden geopereerd met een TTA rapid bij Kliniek voor dieren Woerden. Wij kregen de... tip van onze dierenarts om hier heen te gaan. Wij werden snel door een arts van de kliniek teruggebeld en konden de volgende dag al terecht. De operatie en begeleiding zijn goed verlopen en vervolg afspraken gepland. Een vast bedrag voor alles en liefdevolle aandacht en zorg voor dieren van het hele team staat hier duidelijk voorop! Het resultaat is goed en Luca loopt weer vrolijk rond. Dankjewel voor jullie deskundigheid en goede zorgen!lees verder
Ingrid VermeulenIngrid Vermeulen
09:46 23 May 22
Zeer tevreden over deze kliniek. In juli 2021 is onze hond hier aan zijn rechterknie geopereerd en we waren zo blij over hoe kundig dit... gedaan is dat we in februari van dit jaar ook zijn linkerknie hebben laten doen. Ook ditmaal zijn we weer super tevreden met het resultaat en onze hond loopt na deze operatie weer helemaal goed :). Super kliniek die ik iedereen zou willen aanraden voor specialistische operaties! Bedankt allemaal voor de goede zorgen en jullie kundigheid! Terry en Ingridlees verder
Caroline SteinfortCaroline Steinfort
07:19 20 May 22
Wij zijn bij deze dierenkliniek uitgekomen toen onze kat een operatie aan gescheurde kruisbanden nodig had. De prijs was uitermate redelijk... in vergelijking met wat er bij de meeste dierenklinieken wordt gevraagd.Het was heel prettig dat wij steeds uitgebreid werden geïnformeerd. Na de telefonische aanmelding voor de operatie kregen wij heldere algemene uitleg en leefregels opgestuurd.Direct na de operatie werden wij gebeld en kregen we zeer specifieke informatie over hoe de ingreep was verlopen.Er werd met nadruk gesteld dat we contact moesten opnemen bij vragen over het herstel van onze kat. Dit hebben wij meerdere keren gedaan en steeds werden onze vragen zeer serieus genomen door de assistentes en zonodig overlegd met een arts. Ook een extra controle tussendoor werd niet in rekening gebracht.Gisteren hebben wij de laatste controle na 6 weken gehad en onze kat is zeer goed hersteld. Wij zijn heel erg tevreden over alle aspecten van de behandeling in deze kliniek.lees verder
HenryHenry
17:33 18 May 22
Na diverse dierenartsen te hebben bezocht en verschillende diagnose te zijn gesteld. Zijn we terecht gekomen bij deze kliniek in Woerden.... Na een grondig onderzoek besloten om nog niet te opereren, omdat ze nog niet zeker waren wat er precies aan de hand was en ze wilden niet zomaar gaan opereren , goede zaak. Paar weken later toch , toen uiteindelijk duidelijk was dat de linker achter kruisband was gescheurd , toch geopereerd. Bij hun komt het huisdier op de eerste plaats ! Ze hanteren mooie prijzen en zijn heel kundig.En het personeel is zeer vriendelijk. Onze hond Joy is nog aan het revalideren maar gaat zeer goed dankzij de goede zorgen van Kliniek voor Dieren Woerden. En dikke tien !!lees verder
Colinda van WijkColinda van Wijk
13:47 10 May 22
Wat ben ik tevreden over deze kliniek!! Met mijn hondje geweest voor een kapotte knieband. Hij had een nieuwe teugel nodig voor zijn knie.... Erg vriendelijk ontvangen , daarna het uitgebreide gesprek wat en hoe ze de operatie gaan doen. Ik mocht hem na ongeveer 3 uurtje weer halen. Goede nabespreking wat er wel en niet mag in de aankomende weken. Tussendoor nog vraagjes gehad maar weer altijd vriendelijk te woord gestaan of terug gebeld. Kort om een zeer persoonlijke en goede kliniek.lees verder
Sandra NeufegliseSandra Neufeglise
09:24 13 Apr 22
Met mijn 10 jarige chihuahua gekomen omdat hij nieuwe kruisband nodig had. Vanaf het eerste contact was alles duidelijk. Wat er ging... gebeuren maar ook wat het kost. Vaste prijs. En het was alles waard. Beau loopt weer op 4 poten en ook het herstel ging zo goed. Nazorg vanuit de kliniek was geweldig. Even bellen of het goed ging. Op controle geweest en vandaag het laatste controle bezoek.Ik kan een ieder deze kliniek aanraden.lees verder
F.F.
11:00 03 Apr 22
Bij de eerste knie operatie zo vriendelijk en kundig geholpen, dat we ook bij de tweede operatie weer Kliniek voor dieren Woerden hebben... gekozen. Ik ben op de eerste reactie van mijn hond afgegaan en die was heel kalm bij het eerste onderzoek. Hij had wel zijn voorkeur voor een van de artsen. De assistentes hebben allemaal met zoveel liefde en zachtheid mijn hond verzorgd dat ik hem daar met een gerust hart kon achterlaten. Heel fijn dat je vooraf weet waar je financieel rekening mee moet houden. Een dier kost nou eenmaal geld, maar bij deze kliniek worden geen onnodige kosten gemaakt of onderzoeken aangesmeerd die niet nodig zijn. Mocht mijn hond ooit weer een operatie nodig hebben ga ik zeker weer naar deze kliniek.lees verder
Willemien de VriesWillemien de Vries
18:45 02 Apr 22
Zeer tevreden over de goede zorgen voor onze poes Minou! De dierenarts geeft duidelijke uitleg. Hij luisterde daarbij ook goed naar onze... wensen en is pragmatisch qua aanpak. De praktijk is telefonisch goed bereikbaar en de assistentes zijn vriendelijk en kundig. We konden iedere keer snel terecht, met ruime haal/brengtijden voor de ingrepen onder narcose. En bij al deze service en kundigheid ook nog een vriendelijke prijs!lees verder
Marjan Vd KlauwMarjan Vd Klauw
12:08 14 Mar 22
Poes Kitty, 2 jaar, bleek aangeboren patellaluxatie te hebben in beide pootjes. De kliniek in A.dam waarheen ik was verwezen sprak mij niet... aan en was megaduur. Wat ben ik blij dat iemand me op Dierenkliniek Woerden wees. Kitty is geopereerd en ik ben erg ondersteund tijdens de best lastige 6 weken revalidatie. Vandaag de nacontrole en alles zit goed! Over een paar maanden 2e pootje. En dat voor een absoluut redelijker prijs. Niet t belangrijkste, dat is de deskundigheid en betrokkenheid van de orthopedisch chirurg en de collega’s.lees verder
Henk de HondHenk de Hond
13:49 03 Mar 22
De kruisbanden van mijn ene achterpoot waren afgescheurd. Ik kan er na een TTA rapid operatie weer goed op lopen. Omdat ik in diezelfde... poot artrose heb wordt het niet meer helemaal zoals vroeger, maar al met al zijn we heel erg blij met het resultaat. Mijn baasjes waren ook erg te spreken over het overzichtelijke - billijke - all inclusive tarief en over de vlotte, vriendelijke en professionele behandeling van intake tot en met nazorg. Een aanrader dus voor alle boxers die met een potenprobleem te kampen hebben.lees verder
Maikel LenselinkMaikel Lenselink
10:45 25 Feb 22
Onze hond Ziano heeft hier een tta operatie gehad zijn voorste kruisband was bijna volledig afgescheurd.Na eerst telefonisch contact te... hebben gehad met dokter zelf .Kon hij paar dagen later al langskomen voor operatie.Dierenkliniek Woerden heeft hier aparte dependance voor.Operatie is top gegaan nazorg ook super en ook nog voor een prima prijs als je het vergelijk met de plaatselijke dierenartsenlees verder
Bea VerlindenBea Verlinden
18:33 21 Feb 22
Ons kitten van 7 maanden, Juulke, is door de orthopeden van dierenkliniek Woerden geopereerd aan patella luxatie. Het was spannend, temeer... omdat hij eigenlijk nog erg jong was om deze operatie te moeten ondergaan. Langer wachten was echter, door de ernst van de luxatie, geen optie.Hij is echt uitstekend geholpen. Waar Juulke vóór de operatie zijn pootje nauwelijks gebruikte, moeten we hem nu op alle fronten afremmen, omdat hij er weer alles mee kan: klimmen, rennen, springen, kattenkwaad uithalen..Er worden door de kliniek vooraf duidelijke afspraken gemaakt over de periode van herstel én de belangrijke rol van de eigenaar op het pad naar herstel. Daarnaast is het prettig dat er vooraf een prijsafspraak gemaakt wordt. Deze is inclusief operatie, pijnstilling en 2 nacontroles. Dus geen verrassingen.We hopen er nooit meer mee te maken te krijgen, maar áls één van onze dieren nog eens een orthopedische ingreep moet ondergaan, weten wij de weg blindelings naar dierenkliniek Woerden te vinden.lees verder
Mark BergmanMark Bergman
09:02 14 Feb 22
Onze hond Roos heeft twee operaties ondergaan bij deze kliniek. Eerst een TTA en laten aan de andere poot een TPLO. Beide knie-operaties... zijn succesvol gebleken, en de zorg (ook de nazorg) waren voortreffelijk. We zijn vanuit Amsterdam naar deze kliniek in Woerden gegaan omdat deze werd aangeraden. Een specialist met een no-nonse aanpak (en prijsstelling).Roos en ons hele gezin is erg tevreden![english]We had our dog under surgery here for a TTA on one rear knee and a TPLO on the other (at a later point). Both of the operations where very succes full.We came from Amsterdam to this kliniek in Woerden because of it's 'no-nonsense' approach (and prices), we are very happy we did so!lees verder
Chantal BeukersChantal Beukers
15:02 07 Feb 22
Mijn hond had door een trauma een gescheurde knieband opgelopen en is bij Kliniek voor dieren Woerden geopereerd d.m.v. de TTA Rapid... methode. Ik had meerdere orthopeden hiervoor bekeken maar deze kwam qua locatie, prijstechnisch en door positieve reviews voor mij het beste uit de bus. Het contact was transparant en mijn hond kon zeer snel geholpen worden. De operatie was zeer goed verlopen (heb ook nog nooit zulke mooie hechtingen gezien). De revalidatie was pittig omdat het best moeilijk is een hond van 1 jaar 8 weken stil te moeten houden (niet rennen, kleine stukjes wandelen) maar het is gelukt en daardoor ook een mooi eindresultaat. Vandaag de laatste controle gehad en deze was prima. We gaan nu in 2 fases het wandelen e.d. opbouwen en als deze fases goed zijn doorlopen mag mijn hond weer alles doen wat ze hiervoor deed. Er werken kundige mensen bij deze kliniek en de dames bij de receptie waren erg aardig en behulpzaam. Ook heb ik het zeer gewaardeerd dat ik 2 dagen na de operatie gebeld werd om te vragen hoe het ging met mijn hond. Ik ben dus erg tevreden over deze kliniek.lees verder
Jan Anton BuisJan Anton Buis
13:00 26 Jan 22
In de zoektocht naar een operatiemogelijkheid bleek Kliniek voor Dieren het snelst beschikbaar en ook nog 's voor een ZEER concurrerende... prijs.Heldere, open, directe maar ZEKER vriendelijke communicatie en oprechte betrokkenheid bij je huisdier. Ook bij vragen, vooraf of tijdens het hersteltraject, zijn ze goed bereikbaar en neemt men de tijd voor je.Fijn! Eindelijk eens iemand die ook echt nakomt wat 'ie roept!Onze hond loopt en rent weer lekker heen en weer en we denken ook dat door het wegnemen van dit lichamelijke ongemak haar zelfvertrouwen wat beter is geworden. Mooie bijvangst. Dank voor jullie hulp!!lees verder
Henk BezuidenhoutHenk Bezuidenhout
15:08 24 Mar 22
Very friendly animal clinic. Can highly recommend them!
Any't'suj Ad u BelAny't'suj Ad u Bel
09:07 01 Mar 22
I really like this place. Doctors are always kind, calm and they love pets so much. Plus receptionists.. they're super nice and ready to... help you. ❤️😍lees verder
Fleur van EijkFleur van Eijk
19:05 23 Feb 22
Professional and kind. Fair prices.
Arno SnymanArno Snyman
15:21 11 Oct 21
Their service is always great. They are always friendly and ready to help wherever they can. We always know that our animals are in safe... hands. Never had a single complaint.lees verder
Stefania CharlemontStefania Charlemont
07:18 11 Aug 21
Fantastic experience. Very attentive, careful and lovely with my cat. Thank you very much !
Joanna BakJoanna Bak
21:36 02 Aug 21
My cat had a broken paw that was being treated in the Kliniek voor Dieren Woerden. I was very pleased with the overall process and... professional approach of veterinarians with orthopedic specialty. I felt they had my cat's best interest at heart. Now a few weeks later everything has healed well.lees verder
js_loader